Alla skofantaster vet känslan av att gå runt i ett par nya snygga skor. Det får outfiten att kännas extra fräsch och dagen att bli lite bättre. Dessvärre håller lyckan inte i sig särskilt länge. Smuts, svett och dåligt väder förstör snabbt de nyinköpta skorna. Tur att detta går att motverka – både genom förebyggande arbete och genom att ta hand om dem på rätt sätt! Vi ger dig 4 bra tips på hur du kan hålla dina sneakers rena och fräscha under en längre tid. Missa inte heller att kolla in vårt tidigare blogginlägg om hur du rengör dina vita sneakers.

1) Snabbrengöring

Som vi skrivit tidigare om i bloggen finns det många husmorsknep som fungerar utmärkt. Våtservetter är en produkt som kan göra dina sneakers rena igen, dessutom är de lätta att använda medan de är skonsamma mot dina sneakers. Vårservetter går att köpa nästan var som helst och är perfekt att använda för snabbrengöring när tiden är knapp

Sneakers rengöring

En annan snabb lösning (efter att du har gjort rent dina sneakers) är att köpa nya skosnören. Detta är ett knep som absolut inte bör underskattas. Glöm dock inte att räkna hålen på dina skor innan du går och köper nya så får du rätt längd och tjocklek på snörena. Du kan hitta vårt utbud av skosnören och rengöring här.

2) Djuprengöring

Efter att du har använt dina skor ett par gånger kan en djuprengöring av skorna med fördel göras. Vi rekommenderar att du applicerar skokräm på en skoborste och skrubbar skorna till dess att skum bildas. Där skoborsten inte kommer åt kan en tandborste användas på samma sätt. Tack vare olika rengöringsmedel är det lätt att hålla dina sneakers rena. Missa inte vårt utbud från adidas som vi varmt rekommenderar här.

Som tidigare nämnt är det en bra idé att kontinuerligt rengöra dina sneakers och speciellt efter en kväll ute. För lera och annan smuts rekommenderar vi att du använder en torr borste. Borsta bort överflödig smuts från skorna innan du rengör med vatten. Det här är särskilt bra att tänka på när skorna är riktigt smutsiga.

3) Förvaring

Om du genomfört ovanstående rengöringsmoment kommer du garanterat att öka dina sneakers livslängd ytterligare ett par säsonger. En annan fråga som dyker upp är hur förvarar sina skor under säsonger som inte lämpar sig för sneakers (t.ex. under vintersäsongen)? Ett knep som vi rekommenderar att du placerar hushållspapper i skorna innan du låter de flytta ut från skohyllan. Då sugs fukt och lukt upp vilket gör skorna fräscha tills du återigen plockar fram dem. I den bästa av världar förvarar du sedan skorna i dess originalkartong med en dammpåse runt skorna. Har du slängt undan orginalförpackning kan du investera i Urban Classics kreativa sneakerskydd som finns att köpa hos oss på DefShop.

4) Undvik tvättmaskinen

Vi känner alla till den lätta lösningen – slänga in skorna i tvättmaskinen. Det verkar som en snabb och bra lösning, men du kommer snabbt att upptäcka tvättmaskinen riskerar att slita onödigt mycket på skorna och de tappar både färg och form. Överväger du fortfarande att slänga dem i maskinen? Använd i så fall ett program på låg värme så att du minimerar risken för att skorna slits ut i förtid.

Sneakers rengöring

Har du försökt allt och är fortfarande inte nöjd med resultatet? I så fall rekommenderar vi att du går till en skommakare och ber hen att rengöra dina sneakers.