Känner du Paul van Doren? För nästan 52 år sedan hade han idén om att öppna en butik i Kalifornien. Butikens namn? Vans! Samma år blev hi-toppen (numera känd som Sk8-Hi) världens första sko som är utformad speciellt för skateboarding. Baserat på Converse’s Chuck Taylor utvecklades en robust sko som slog scenen som en bomb. Detta var bara början av en stor historia.

Första pro-modeller

Tio år senare är skateboardåkarna hungriga för mer. Särskilt efterfrågat var fler färger att välja mellan, och på så vis föddes de första pro-modellerna: Stacy Peralta och Tony Alva fick sina egna skor i rött och blått. Detta koncept skulle revolutionera marknaden – idag är det svårt att föreställa sig en värld utan pro-modeller inom skor, skateboards, eller klädkollektioner.

Pionjärer av sin tid

Det är rättvist att säga att Paul van doren och Vans hade en vision som var långt före sin tid. Pionjärarbete belönas oftast och på så vis har Vans inte bara blivit en av de största men säkert också en av de mest populära varumärkerna, och går fortfarande som på räls 50 år efter grundadet. Bara det är anledning nog att ha Vans som månadens varumärke! För vad skulle vi vara utan Sk8-Hi, Half Cabs, och inga slip-ons? Tack Paul van Doren. Tack Vans. Keep on skating.

Vans kollektion